Extra instructies voor volwassenen
Wat leuk dat jullie het Excursie Pietenpad pakket hebben aangeschaft. Zoals je ziet bevat het pakket hetvolgende:
Pietenmuts | Jute zakje | Pepernoten | Dakenkaart | Checklist | Pen | Ansichtkaart van de Pieten | instructie voor volwassenen
Vooraf:
Het leukst is het om het pakketje vooraf te halen en dan thuis te starten met de video. Vervolgens het pakketje (in de nacht) bij het kind in de schoen te bezorgen. En een dag later op expeditie gaan in de binnenstad van Harderwijk. Als alles is volbracht staat hier voor Pakjesavond (vanaf 3 december om 15:00 uur) een video van Sinterklaas en de Pieten die jouw kind bedanken voor de hulp, dit doen zij met een "extra cadeautje in de zak", geen paniek... vooraf is natuurlijk nooit bekend hoeveel cadeautjes er in de zak zullen zitten. Je kunt dan van de site een Pietendiploma downloaden en printen of vanaf 1 december ophalen op klooster 4 in Harderwijk.

De route
De route start bij 't Pietenhuis (Klooster 4, Harderwijk). Via de Paradijspoort loop je naar de Smeepoortenbrink, richting de Smeepoortstraat rechts. Na een stukje weer rechts de Donkerstraat in, tot de Markt. Via de Wolleweverstraat, ga je op de Vuldersbrink de Luttekepoortstraat in. Vlak voor het einde sla je rechtsaf de Sint Nicolaassteeg in. Via het Hortuspark kom je langs het Marius van Dokkum Museum en het Linneaustorentje. Je loopt door het poortje naar rechts, en daarna de eerste links (smal steegje) terug het Klooster op, bij 't Pietenhuis.

1
Klooster:
Hier is ‘t Pietenhuis van Speculaasstad, aan het kloosterplein. Al sinds 2010 komt Sinterklaas hier jaarlijks logeren voor zijn verjaardag. Binnen is een bakkerij, heel veel bedden, een werkkamer en natuurlijk een groot pakjesmagazijn. Spiek maar eens door de ramen.
2
De Smeepoort:
Deze poort is één van de vijf poorten van Harderwijk. Ze zijn er niet allemaal meer, maar Sinterklaas heeft ze allemaal meegemaakt. De andere poorten zijn: De Luttekepoort, Vischpoort (vroeger Lage Bruggepoort), Hoge Bruggepoort en Grote Poort
3
Het Stadsmuseum:
Hierbinnen kun je de geschiedenis van Harderwijk zien en beleven. Je hoeft niet verlegen te zijn, de begane grond is gratis toegankelijk. Sinterklaas komt er zelf ook erg graag.
Neem een kijkje in Pension Harderwijk!
4
Donkerstraat 26/28:
Sinterklaas weet het nog goed, de Stadsbrand van 1503. Deze twee huizen zijn de enige die de brand overleefden. Ze staan ook in het klein in Madurodam. De Pieten vinden ze overigens ook heel handige, door de trappetjes op het dak.

5
Het Oude Stadhuis:
Hier komt Sinterklaas graag. Elk jaar met de intocht spreekt hij de kinderen van Harderwijk toe. Binnen is het ook mooi. Je mag best een kijkje nemen. Bekijk bijvoorbeeld de oude raadzaal, waar Sinterklaas vroeger zelf door de haard binnen kwam.
6
Hier is Sinterklaas trots op. Hier is namelijk een steeg naar hem vernoemd. De Sint Nicolaassteeg. Loop je er doorheen? Dan kom je in het Hortuspark.
7
De Linnaeustoren
Vroeger had Harderwijk een echte universiteit. Niet veel mensen weten het, maar Sinterklaas heeft er gestudeerd. Hij zat in de klas bij Carl Linnaeus. Carl wist heel veel van dieren en kende ze bijna allemaal. Eigenlijk net als Freek Vonk.
Klaar?
Bekijk dan de videoboodschap van Sinterklaas en haal daarna jouw pietendiploma digitaal op: